Bilim insanları, güneş enerjisinden daha fazla yararlanabilmek için uzayda enerji toplama çalışmalarına odaklanıyor. Geçen yıl ilk kez uzaydan toplanan enerji Dünya’ya gönderilmişti. Florida merkezli Star Catcher girişimi ise uzayda topladığı enerjiyi diğer uzay araçlarına iletmeyi hedefliyor.
Star Catcher’ın planladığı uzay tabanlı elektrik şebekesi, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilecek uydular aracılığıyla Güneş’ten gelen enerjiyi yoğunlaştırarak diğer araçların güneş panellerine iletecek. Halihazırda uydu başına ortalama 1000-1500 watt enerji üretilirken, Star Catcher uydularının 5 ila 10 kat daha fazla enerji üreteceği öngörülüyor.
Star Catcher, müşterileriyle yıllık enerji sözleşmeleri imzalamayı veya ihtiyaç duydukları kadar enerji kullanarak ödeme yapmayı planlıyor. Şirketin hedefi, Aralık 2025’te deneme amaçlı bir uydu fırlatmak ve ilerleyen dönemde 200 uyduya ulaşarak güneş enerjisiyle çalışan uzay araçlarını desteklemek.
Uzay tabanlı güneş enerjisi şebekesi, özellikle Ay’ın karanlık yüzünde çalışacak araçlara katkı sağlayabilir. Bu bölgede güneş ışığından uzak kalan uzay araçları, kurulan şebeke ile ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilir. Güneş enerjisiyle çalışan uzay araçları için önemli bir adım olan bu girişim, uzayda enerji toplama ve iletim teknolojilerine yeni bir boyut kazandırabilir.