Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) çalışmaları, dijital dünyada güvenlik açısından stratejik bir öneme sahip. Bu kapsamda USOM, kritik altyapıların güvenliğini sağlama, kişisel verilerin korunmasını sağlama, ulusal savunma kabiliyetini artırma ve dijital ekonominin büyümesine katkıda bulunma amacıyla çok yönlü çalışmalar yürütüyor.
USOM’un çabaları, Türkiye’nin siber güvenlik konusundaki konumunu güçlendirmeyi hedefleyen stratejik bir yaklaşımı temsil ediyor. Merkez, ülkede oluşabilecek siber güvenlik zafiyetlerinin önüne geçerek çalışmalarını sürdürüyor.
Geçen yıl 2 bin 205 olan USOM Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısının, bu yıl sonunda 2 bin 300’e ulaşması bekleniyor. Uzman personel sayısı ise geçen yıl 7 bin 465 iken, bu yıl sonunda 8 bin 300’e çıkması öngörülüyor ve gelecek yıl 8 bin 350’ye çıkarılması planlanıyor.
USOM tarafından her gün 17 milyon IP adresi sürekli olarak taranıyor. Bu taramalar sonucunda 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor. Geçen yıl 140 bin büyük saldırı önlendi. Bu yıl duyurulan 104 bin 708 zararlı bağlantı sayısının gelecek sene 85 bine düşeceği öngörülüyor.
Merkezin yanı sıra Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle siber savunma alanında iş birliği yapıyor. Sistemde siber güvenlik zafiyetlerini önlemek amacıyla teknolojik tedbirler alınıyor ve siber olaylara yönelik hızlı müdahale imkanları geliştiriliyor.
USOM’un siber kapasite inşası kapsamında verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlarla siber saldırılara hazırlık düzeyi artırılıyor. Tehdit istihbaratı, siber güvenlik istihbaratı edinimi ve üretimi ile ulusal ve uluslararası paydaşlarla bilgi paylaşımı ve koordinasyon çalışmaları yapılıyor. Kritik altyapıların korunması için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
USOM, siber güvenlik konusunda ulusal ve uluslararası paydaşlarla işbirliği içinde çalışarak, yerli ve milli projeler geliştiriyor. Bu projeler arasında AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA gibi önemli katkılar sağlayan projeler bulunuyor. Onların yanı sıra siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesine yönelik çalışmalar da yürütülüyor. FETİH Projesi kapsamında oluşturulan siber güvenlik eğitim laboratuvarı, katılımcılara gerçek dünya senaryolarında pratik yapma imkanı sunuyor.