“Türkçe Doğal Dil İşleme” alanında yarışmalar düzenlenerek uluslararası teknoloji markaları oluşturulmaya çalışıldı. Türkçe metinlerin işlenmesi için kullanıcı dostu ve yüksek performanslı kütüphaneler ile veri kümeleri geliştirildi. Öğrenciler, veri üretme, açık kaynak araçları kullanma, veri saatleri geliştirme ve işaretsiz verileri işaretli hale getirme konularında projeler geliştirdiler.
Yarışmada “Serbest” ve “Doğal Dil İşleme Senaryosu” kategorilerinde sunumlar yapıldı. Dereceye giren takımlara toplamda 480 bin lira ödül verileceği duyuruldu. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından yarışmanın sonuçları internet sitesinden paylaşılacak.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, TEKNOFEST’e 1,6 milyon başvuru yapıldığını belirtti. Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması’nın organizasyon açısından önemine değinen Hıdır, bu yıl yüz yüze gerçekleşen etkinliğin atmosferinin değerli olduğunu ifade etti.
Yapay zekanın hayatın farklı alanlarında kullanımının önemine vurgu yapan Hıdır, yapay zekanın hayatın her evresinde bulunduğunu dile getirdi. Türkçe veri setlerinin kaliteli ve dengeli oluşturulmasının önemine dikkat çeken Hıdır, gençleri eğitim, hukuk ve sağlık alanlarında ürünler geliştirmeye teşvik etti.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, yarışmaya katılan gençlerin Türkiye’nin kültür ve dilini ileriye götüreceğini belirtti. Dilin bütün bilim dallarının merkezinde olduğunu vurgulayan Mert, Türkçe’nin kültürü ve kimliği oluşturan önemli bir unsur olduğunu ifade etti.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, gençlere teknoloji geliştirme konusunda destek olmayı amaçladıklarını söyledi. Bilişim Vadisi olarak gençlerin kendi işlerini kurmasını teşvik ettiklerini belirten Tüzgen, Türkiye’de teknoloji geliştirme kültürünü yaygınlaştırmak için çalıştıklarını dile getirdi.
Program, yarışmaya katılan gençlerle fotoğraf çekimi ile sona erdi.