Karadağ’ın eteğinde yer alan ve 300 metre yükseklikteki kayalar üzerine inşa edilen Sümela Manastırı, ziyaretçilerine doğa, tarih ve kültür varlıklarını aynı anda keşfetme fırsatı sunuyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan manastır, restorasyon ve kaya ıslahı çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyaretçi akınına uğruyor.
Manastır bünyesinde yer alan Ana Kaya Kilisesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Mayıs 2024’te duvar resimleri restorasyon çalışmalarına başlandı.
Restorasyon kapsamında kilisenin dış cephesinde yer alan 5 sahnede çalışmalar devam ediyor.
Belgeleme ve yüzey temizlik çalışmaları yapılan sahnelerdeki freskler, tahribatların onarılması ve aslına uygun renklendirme teknikleriyle restore ediliyor.
Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından yürütülen çalışmaların en sonunda kilisenin dış cephesinde yer alan “Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeği” sahnesi restore edilerek gün yüzüne çıkarıldı.
Restorasyon uzmanı Şenol Aktaş, Sümela Manastırı’nın ziyaretçilere daha iyi bir görsel sunabilmek adına çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Eski tahribat izlerinin ve çiziklerin aslına uygun renklendirme ve temizleme yöntemleriyle giderildiği restorasyon süreci, manastırın fresklerini olabildiğince orijinal hallerine geri getirmeyi amaçlıyor.
Restoratörler, mevcut boyalara en yakın örnekleri kullanarak yapılan uygulamalarla müdahalelerini belgelendirme ve analizler doğrultusunda gerçekleştiriyor.
Manastırın tarihi doğallığını korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek adına yapılan çalışmalar, Sümela’nın kültürel ve tarihi değerine katkı sağlamayı hedefliyor.