Porsuk-Zeyve Höyük’teki kazı çalışmalarının 1968 yılında başladığını belirten kazı başkanı Dr. Eric Jean, höyüğün Akdeniz’e giden yolda bulunduğunu ve tarihin çok eski zamanlarına dayandığını ifade etti.
Höyükte Hitit, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerine ait izlerin bulunduğunu aktaran Jean, özellikle Hitit dönemine ait olduğu düşünülen, taş temeller üzerine kerpiç ve ağaç karışımı duvar kalıntılarının gözlemlendiğini belirtti.
Kazı başkanı Jean, Hitit döneminde kerpiç yapıların yangınlara karşı dayanıklı olduğunu, yüksek duvarların kerpiç kullanılarak daha pratik bir şekilde inşa edildiğini söyledi.
Mezopotamya’da taşın yetersizliği nedeniyle kerpiç yapıların tercih edildiğini vurgulayan Jean, Anadolu’da ise taş ve kerpiçin bir arada kullanıldığını kaydetti.
Hitit dönemine ait olduğu düşünülen kerpiç yapılarda yaşanan ilk yangının milattan önce 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Ancak ikinci yangının zamanı konusunda belirsizlik bulunuyor.
Kerpiç yapıların sağlamlığını vurgulayan Jean, bu yapıların uzun yıllar boyunca kullanıldığını ve bakım gerektiğini belirtti.
Porsuk-Zeyve Höyük’ünde bulunan kerpiç yapıların, Hitit dönemindeki diğer kerpicin yangına karşı dayanıklı olduğunu gösterdiği belirtiliyor.
Kazılarda elde edilen bulguların Porsuk-Zeyve Höyük’ün tarihine dair önemli ipuçları verdiği ifade ediliyor. Özellikle Hitit dönemine ait kalıntıların, bölgenin tarihine ışık tutabileceği belirtiliyor.