Pek çok birey, daha sağlıklı bir yaşam sürmek için çeşitli vitamin veya mineral takviyeleri kullanmaktadır. Bu takviyelerin küresel pazarının büyük bir değere sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Multivitaminler üzerine yapılan araştırmalarda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bazı çalışmalar, bu takviyelerin kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini göstermiştir.
Diğer yandan, yaşlılıkta bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceği iddia edilen multivitaminlerle ilgili çelişkili bilimsel bulgular bulunmaktadır.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacıları, multivitaminlerin uzun yaşam üzerindeki etkisini değerlendirdikleri bir çalışma yayımladılar. 390 bin 124 yetişkinin verilerini inceleyen araştırmacılar, multivitamin kullanımı ile erken ölüm riski arasında bir ilişki tespit edemediklerini belirttiler.
Bu durum, multivitamin takviyesi alan kişilerin ölüm riskinin takip döneminin başlarında yüzde 4 daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, yaşlanan veya sağlık sorunu yaşayan bireylerin takviye almaya başlamasıyla da bu durum açıklanabilir.
Çalışmaya katılmayan Dr. Jade A. Cobern, genel olarak multivitaminlerin daha uzun yaşam süresi sağlamayabileceğini belirtmektedir. Uzmanlar, ihtiyaç duyan bireylerin doktorları tarafından önerilen vitamin takviyelerini almasının önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Besin maddelerini almakta zorlanan bireyler için vitamin ve mineral takviyelerinin temel besin maddelerinin karşılanmasına yardımcı olabileceği ifade edilmektedir. Diyetisyen Duane Mellor, sağlıklı beslenmenin kişinin yaşam süresine olumlu etkileri olduğunu belirtmektedir.
Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarını düzenlemenin önemine değinen uzmanlar, sebzeleri, tam tahılları ve baklagilleri diyetlerine eklemeyi, kırmızı et ve alkol tüketimini azaltmayı ve daha fazla hareket etmeyi önermektedir.