Midas Vadisi’nde bulunan Midas Kale’de gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle 2022 yılında başlatıldı. Kazı, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat’ın liderliğinde yürütüldü ve 26 hektarlık alanda önemli buluntular ortaya çıkardı.
Frig kaya altarı önünde yapılan çalışmalarda milattan önce 7’nci yüzyıla ait ocak ve fırınlara rastlandı. Bu ocak ve fırınların, Frigler tarafından dini ritüeller için kullanıldığı ve kurban edilen hayvanların etleri ile ekmek pişirilmesinde kullanıldığı belirlendi.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Polat, kazıda bu sene ağırlıklı olarak kayalık platonun üst kesiminde “Agdistis kutsal alanı” olarak adlandırılan bölgede çalıştıklarını söyledi. Frig dönemine tarihlenen kaya altarı çevresinde yapılan çalışmalarda önemli bulgular elde edildi.
Doç. Dr. Polat, kazı alanında kayalık platform üzerinde açılmış olan 4 kaya çanağı ve ana tanrıça Matar’a ait bir kaya idolünü tespit ettiklerini belirtti. Bu buluntular, bolluk ve bereket ritüellerinin yapıldığı bir alan olduğunu gösterdi.
Kazı sırasında bulunan ocak ve fırınlar, ritüellerin nasıl organize edildiği hakkında önemli bilgiler sağladı. Ayrıca bölgede yaşamın 250 bin yıl öncesine kadar uzandığı ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığı belirlendi.
Yapılan yüzey araştırmalarında, Alt Paleolitik döneme ait taş aletlerin bulunduğu ve bölgenin savunmaya uygun ve bereketli olduğu tespit edildi. Suların bol olduğu vadilerin yerleşim için ideal olduğu düşünülmekte.