Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Karagöl, Kurban Bayramı süresince en büyük hatalardan birinin, gün içinde öğün sıklığına dikkat edilmemesi olduğunu belirtti ve alınabilecek önlemlerle daha sağlıklı bir bayram geçirilebileceğini vurguladı.
Karagöl, et pişirme konusunda da uyarılarda bulunarak, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemlerinin kanserojen maddelerin oluşumuna yol açabileceğini söyledi.
Bayram boyunca kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığını belirten Karagöl, bu durumun özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet gibi kronik sorunları olanlar için problemlere yol açabileceğini aktardı.
Kurban Bayramı süresince artan mide ve sindirim sistemi problemlerine de dikkat çeken Karagöl, küçük ancak etkili beslenme önlemleri alınarak sağlığın korunabileceğini söyledi.
Öğün sıklığına dikkat edilmediği zaman yapılan en büyük hataya vurgu yapan Karagöl, bu kurala özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Karagöl, akşam yemeklerinin geciktirilmemesi ve yemek porsiyonlarının arttırılmaması gerektiğini belirterek, günde 4-5 öğün şeklinde beslenme planı uygulanması gerektiğini vurguladı.
Karagöl, et hazırlamada çiğ sebze ve meyvelerin kesme tahtalarında doğranmaması gerektiğini belirterek, çok yüksek ısıda uzun süre pişirme yöntemlerinin zararlı olabileceğini ifade etti.
Karagöl, sindirimin kolaylaşması ve sağlıklı bir sindirim için etin iyi çiğnenmesi gerektiğini hatırlatarak, yemeğin yavaş yenmesinin önemini vurguladı.
Karagöl, sakatat tüketiminin artmasına dikkat çekerek, kolesterol hastaları ve kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini belirtti.
Karagöl, bayramın sıcak günlerde olması durumunda hijyen konusunun daha büyük bir önem taşıdığını ve hijyenin iyi olmayan koşullarda hazırlanan yiyeceklerin sağlığı tehdit ettiğini söyledi.
Karagöl, etin iyi bir protein ve demir kaynağı olduğunu belirtirken, etin yanında C vitamini içeren yeşil yapraklı sebzelerle yapılmış salatanın tüketilmesi gerektiğini ifade etti.