Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın eser iade çalışmaları, Türkiye’nin zengin tarihi ve kültürel mirasına önemli katkılarda bulunuyor.
2002 yılından bu yana Türkiye’ye iade edilen eser sayısı 12 bin 139’a ulaşırken, 2018 yılından bu yana ise bu rakam 7 bin 823’e ulaştı.
Bu yıl, Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerinin ülkeye kazandırılmasında önemli bir yıl oldu. Bakanlığın çalışmaları ve uluslararası işbirlikleri sayesinde, İngiltere, İtalya ve ABD’den 19 kıymetli eser Türkiye’ye geri getirildi.
Türkiye’ye iade edilen eserler arasında Sultan II. Abdülhamit’in koleksiyonunda yer alan “Mustafa Dede’nin Kur’an-ı Kerim’i” de bulunuyor. Bu eser, İngiltere’de yasa dışı yollarla satışa çıkarıldıktan sonra Türkiye’ye geri getirildi ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Boubon Antik Kenti Kökenli Bronz İmparator Heykeli de Türkiye’ye geri döndürülen eserler arasında yer alıyor. Heykel, ABD’de yasa dışı yollarla satışa çıkarıldıktan sonra Türkiye’nin girişimleri sonucu iade edildi ve Antalya Müzesi’nde sergilendi.
Milet Kökenli Kore Torsosu ise Christie’s Müzayede Evi’nde satışa sunulduktan sonra uzmanlar tarafından Türkiye kökenli olduğu belirlenerek iade edildi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Floransa Savcılığı soruşturması sonucunda Türkiye’ye ait olduğu belirlenen 11 pişmiş toprak eser de hukuki süreçler tamamlanarak Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği aracılığıyla teslim alındı.
Bu yıl iade edilen eserler, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Antalya Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi müzelerde sergilenmeye devam ediyor.