ABD merkezli tıp dergisi “Neurology”de yayımlanan bir araştırmaya göre, kötü bir gece uykusunun ilerleyen yaşlarda beyin yaşını etkileyebileceği belirtildi. Araştırmacılar, yaklaşık 600 kişiyi 15 yıl boyunca izlediler. Katılımcılara uyku alışkanlıklarıyla ilgili sorular yöneltilirken, 5 yıl sonra sağlıksız uyku alışkanlıklarını belirlemek için ikinci bir anket yapıldı. Araştırmacılar, katılımcıların beyin yaşlarını belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve diğer cihazları kullandılar.
Her bir katılımcı, sahip oldukları kötü uyku alışkanlıklarına göre üç gruba ayrıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre, sağlıksız uyku alışkanlıklarının daha ilerlemiş beyin yaşlarına yol açtığı belirlendi. Yüksek gruptaki bireylerin ortalama beyin yaşının düşük grup üyelerinden 2.6 yaş daha ileri olduğu görüldü. Orta gruptakilerin ise ortalama beyin yaşlarının düşük gruptakilerden 1.6 yaş daha ileri olduğu tespit edildi.
California Üniversitesinden Prof. Dr. Kristine Yaffe, araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, düzenli uyku düzeni korumanın, egzersiz yapmanın, kafein ve alkol tüketiminden kaçınmanın, stresle başa çıkma tekniklerinin beyin sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Yaffe, uyku sorunlarının erken yaşlarda ele alınmasının beyin sağlığını korumak açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Çalışmanın finansmanını Ulusal Yaşlanma Enstitüsü yaptı ve araştırmacılar, yetersiz uyku ile beyin yaşlanması arasında bir ilişki olduğunu ancak neden-sonuç ilişkisi kurulamadığını belirtti. Araştırmalar, fazla veya az uyumanın tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, koroner kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu.