Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, “Tarihi Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirilmesi Projesi” kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki tüm müzelerde, sikkeler hariç olmak üzere toplam 2 milyon 860 bin eser bulunduğunu belirten İnceciköz, Kültür ve Turizm Bakanı’nın talimatıyla bu eserlerin kimliklendirilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyledi.
İnceciköz, projenin ilk aşamasında müzelerde teşhir edilen 103 bin 816 eserin kimyasal kimliklendirme işleminin tamamlandığını ve şu anda depolarda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Gelecek yıllarda depolardaki 150 bin 882 eserin de envanterinin çıkarılacağını ve dijital kimliklendirme ile eserlerin sahipliğinin belirleneceğini ifade etti. Ayrıca, Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan “Geleceğe Miras” projesi kapsamında yeni bulunan eserlerin de 2028 yılına kadar işleme alınacağını belirtti.
Eserlere DNA kodunun yüklendiği bu çalışmanın yerli ve milli olduğunu belirten İnceciköz, kullanılan maddenin içinde yapay zeka algoritması ile oluşturulan DNA izlerinin bulunduğunu açıkladı. Bu izlerin gözle görünmeyen ve hissedilmeyen bir maddeye işlendiğini ve eserin korunması için önemli bir rol oynadığını söyledi.
Kaçakçılıkla mücadele ve kültür varlıklarının korunması konusunda Türkiye’nin önemli adımlar attığını belirten İnceciköz, yapılan çalışmanın uzman ekip ve müze uzmanları tarafından koordine edildiğini vurguladı. Projenin gelecekte kültür varlıklarıyla ilgili veri oluşturacağını da belirtti. Eserlerin kimliklendirilmesi çalışmasının, eserin detaylı incelemesinin yanı sıra bakım ve onarımlarını da kapsadığını söyleyen İnceciköz, eserlere bir kimlik kartı oluşturulduğunu ve tüm verilerin sisteme kaydedildiğini ifade etti.