Kayalıpınar’da Sivas Müze Müdürlüğü tarafından Almanya Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe danışmanlığında 2005 yılında başlatılan kazılar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünün başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner liderliğinde yürütülen kazı çalışmaları, farklı dönemlere ait izler ve buluntular ortaya çıkardı.
Kazılar sırasında eski Asur ticaret kolonilerine, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izlerine, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinden kalan mezarlara, Hitit krallarına, prenseslere ve prenslere ait mühür baskılarına ulaşıldı. Bu yıl yaklaşık 3 aydır devam eden kazılarda ise özellikle Asur ticaret koloni dönemine ait yapıların duvarlarında el izlerinin keşfedilmesi dikkat çekti.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, kerpiçlerden tarihlendirme yapmak üzere gelen bir uzman ekibin duvarlarda el izlerini fark ettiğini ve restoratörlerle çalışarak sıvama işlemlerini yeniden rekonstrüksiyon etmeye başladıklarını belirtti. Bu keşiflerin heyecan verici olduğunu vurgulayan Maner, el izlerinin ve sıvama izlerinin müzeye taşındığını ve ziyaretçilerin görmesi için birkaç tanesinin alanda sergilendiğini ifade etti.
Sıvaların yapının mimarisi ve yapılış şekli hakkında bilgi veren Maner, sıvaların birkaç kat olduğunu ve kireç tabakalarının kullanımının mantığının evlere haşerelerin girmesini engelleme amacıyla olduğunu açıkladı. Ayrıca, kazı alanında bulunan el baskılarının Anadolu’da Neolotik Çağ’dan itibaren kullanıldığını ve 8 el baskısı ile sıvama izlerine rastlandığını belirtti.
Kazı alanında görevli uzman restoratör Aleyna Yaşar, el izleriyle ilgili detayları paylaşarak buluntuların erkeğe ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Maner ise, tarihi Kayalıpınar bölgesinin Karum merkezleriyle bağlantılı olduğunu belirterek, bu keşiflerin Anadolu’nun tarihine ve kültürel mirasına önemli katkılar sağladığını dile getirdi.