Bakan Yumaklı, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun’un kahverengi kokarca ile mücadele konusundaki yazılı soru önergesine cevap verdi.
Kahverengi kokarcanın özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olduğunu belirten Yumaklı, Marmara bölgesinde de tespit edildiğini ifade etti ve zararlıyla mücadele için çeşitli çalışmaların devam ettiğini aktardı.
2021 yılından itibaren kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak yumurta parazitoidi salımı için kitlesel üretim ve salım çalışmaları gerçekleştirildiğini bildiren Bakan Yumaklı, zararlının sürekli takip edildiğini ve biyoteknik tuzaklarla yoğunluğunun belirlendiğini açıkladı.
Mücadele kapsamında biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerin kullanıldığına değinen Yumaklı, ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ adı altında başlatılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Plan kapsamında 35 ilde teknik ekiplerin mücadele çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.
Kışlak mücadelesi için evler, depolar, ofisler gibi kapalı alanlarda mekanik mücadele çalışmaları yapıldığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, fındık üretim alanlarında insektisit ve feromon tuzakların kullanıldığını ve biyolojik mücadele çalışmalarının ise 2024 yılında samuray arılarıyla başladığını kaydetti. Bu çalışmaların 2025 yılında da devam edeceğini vurguladı.