Kadınların işgücüne katılımının artırılması ve çalışma hayatlarının kolaylaştırılması, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından temel öncelikler arasında yer alıyor. Bakanlık, bu hedef doğrultusunda çeşitli projeler geliştirerek kadınların ekonomik güçlenmelerine destek oluyor. “Finansal Okuryazarlık ve Kadının Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri” ile yaklaşık 750 bin kadına ekonomik yardım, teşvik ve destek mekanizmalarına erişim imkanı sunuldu.
“Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında bin 190 yeni kadın kooperatifi kurulurken, “Genç Kadınlar Geleceğini İnşa Ediyor Projesi” ile eğitim almayan genç kadınlara iş, staj ve eğitim imkanları sağlanıyor. Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ile de 931 mühendis kız öğrenci desteklenmiş durumda.
Kadınların iş ile ev arasında tercih yapmak zorunda kalmamaları için esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi ve mahalle tipi kreş modelinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yılın ilk 6 ayında kadın istihdamı yüzde 32,6’ya yükselirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, diğer bakanlıklarla iş birliği yaparak kadın girişimcileri destekleyen programlar da hayata geçiriyor.
2028 yılına kadar kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 40,1’e çıkarılması hedefleniyor. Kadınların ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmayı, istihdam olanaklarını artırmayı amaçlayan protokollerle gelir getirici faaliyetlere katılımları kolaylaştırmak da amaçlanıyor. Bu sayede kadınların güçlenmesi ve ekonomik bağımsızlıklarının sağlanması hedefleniyor.