Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gribin RNA virüsü grubu olan “orthomyxoviriolae” ailesinin bir üyesi olarak tanımlandığını belirtti.
Virüsün solunum yolu sisteminde çoğalarak grip hastalığına neden olduğunu vurgulayan Tüysüz, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastaları etkilediğini ve erken tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Tüysüz, grip gelişiminde tetikleyici faktörler arasında bağışıklık sistemi düşüklüğü, astım, KOAH, diyabet, obezite, kanser, alkol ve sigara tüketimi ile hamilelik sürecinin olduğunu belirtti.
Halk arasında griple soğuk algınlığının sıkça karıştırıldığını ifade eden Tüysüz, grip ile soğuk algınlığının farklı belirtilere yol açtığını ve grip hastalığının daha şiddetli sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.
“Aşıların etki süresi 6-8 ay arasında” diyen Tüysüz, gribin aşı veya antiviral ilaçlarla önlenebileceğini ve hastanın en kötü günlerinin ilk 3-4 gün olduğunu belirtti.
Mevsimsel gripin her yıl milyonlarca insanı etkileyerek hastane yatışlarına ve ölümlere neden olduğunu dile getiren Tüysüz, grip aşısının hastalıktan korunmanın en etkili yolu olduğunu vurguladı.
Grip aşılarıyla bağışıklık sisteminin pek çok grip tipine karşı güçlendirildiğini belirten Tüysüz, aşılanmanın önerildiği zamanın eylül ve ekim ayları olduğunu ve aşıdan sonra 2 hafta içinde bağışıklık kazanıldığını söyledi.
Çocukların da grip aşısı olabileceğini ve risk gruplarında olanlar için aşıların SGK tarafından karşılandığını belirten Tüysüz, bazı durumlarda aşı yaptırılmaması gerektiğini de aktardı.
Kış mevsiminde sağlığın korunması için özellikle risk grubunda bulunan kişilerin aşılanması gerektiğini vurgulayan Tüysüz, aşıların 6 aydan küçük bebeklere, yumurta alerjisi olanlara ve hamileliğin ilk 3 ayında olanlara uygulanmaması gerektiğini hatırlattı.