Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Gök Medrese Vakıf Müzesi, ziyaretçilerini yeni yüzüyle ağırlıyor. Müzede, Şemsi Sivasi Türbesi’nden alınan dokuma hırka, el yazması eserler, hat levhalar, madeni eserler, Sivas yöresine ait dokuma halı ve kilimler, Divriği Ulu Cami’ye ait çini küre ve araştırma kazılarında bulunan çini parçaları sergileniyor.
Sergide yer almayan halı ve kilimler hakkında dijital olarak bilgiler sunuluyor. Bilgilendirme panolarında ise Gök Medrese’de günlük yaşam, çalışanlar ve görevleri, Sivas’ta bulunan alimlerle ilgili bilgiler, seyyahların yorumları ve İslam medeniyetinde eğitim konularına değiniliyor.
Gök Medrese Vakfı Müzesi Araştırmacısı Burcu Saldıran, yapılan restorasyonun başlangıcına dair bilgiler verdi. 1823 yılında ilk onarımını gören tarihi yapının 2010’da müze statüsü kazandığını belirten Saldıran, 2014-2021 yılları arasında gerçekleştirilen geniş kapsamlı restorasyon sürecinin ayrıntılarını paylaştı.
Restorasyon sürecinde ana eyvanın yeniden inşa edildiği, çinilerin restore edildiği ve teşhir odalarının elden geçirildiği bilgisine değinen Saldıran, müzenin teknolojiyle iç içe olduğunu ve “Hololens” teknolojisinin ilk defa Gök Medrese’de kullanıldığını aktardı.
Hızlı tren seferlerinin başlamasıyla ziyaretçi sayısında artış yaşandığını belirten Saldıran, Gök Medrese’nin 2021 yılı itibarıyla 370 bin 823 ziyaretçiyi ağırladığını söyledi. Müze içerisinde interaktif olarak eserleri inceleme imkanı sunulduğunu vurgulayan Saldıran, bu durumun Sivas’ı turizm açısından daha cazip hale getirdiğini ifade etti.