Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak kabul ediliyor. Bu antik yerleşim alanında gerçekleştirilen kazılar, neolitik döneme ait önemli bilgiler ve eserlerin gün yüzüne çıkmasını sağladı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe, her yıl binlerce turisti ağırlıyor ve kazı çalışmaları devam ediyor.
Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Taş Tepeler projesi kapsamında mayıs ayında başladıkları alan çalışmalarını bayram tatili sonrasında sürdürdüklerini açıkladı. Restorasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten Karul, geçen yıl tamamlanan aslanlı yapı restorasyonunun ardından ikinci bir yapı üzerinde çalıştıklarını ve anıtsal yapı kazılarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Karul, bir sosyal medya hesabında Göbeklitepe’deki kazıların durduğuna dair çıkan iddiaları yalanladı. “Göbeklitepe’deki kazılar devam ediyor ve edecek” diyen Karul, bu tür spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Göbeklitepe’de keşfedilen benzersiz eserlerin, arkeologları çalışmalara daha motive ettiğini belirten Karul, bu bölgede her an yeni ve şaşırtıcı eserlere rastlama olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. Arkeometrik incelemelerin ve analizlerin çalışmalara büyük katkı sağladığını söyleyen Karul, elde ettikleri sonuçları doğru bir şekilde paylaşmak için kanıtlanabilir hale geldikten sonra bilgiyi yayınladıklarını açıkladı.
Göbeklitepe’nin önemli bir arkeolojik konum olduğunu belirten Karul, kasımda Şanlıurfa’da yapılacak Dünya Neolitik Kongresi’ne 60’tan fazla ülkeden uzmanın katılacağını ve Göbeklitepe ile Karahantepe’deki son bilgileri paylaşacaklarını sözlerine ekledi.