Geyve ayvası, sulu ve sert meyve yapısı ile tatındaki şeker ve asit dengesiyle çiftçiler tarafından tercih ediliyor. Eylül sonu itibarıyla ağaçlardan toplanan ayvalar, kalitesine göre ayrılarak soğuk hava depolarına taşınıyor.
Haziran 2020’de coğrafi işarete sahip olan Geyve ayvası, başta Rusya olmak üzere 35 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’nin ayva üretiminin yüzde 60’ı Geyve ilçesinden sağlanırken, hasat ekim sonunda tamamlanacak.
Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, Geyve’nin Türkiye’nin ayva üretiminin büyük bir kısmını karşıladığını ve bu yıl hava koşullarından dolayı ayvanın hem kalite hem rekolte açısından iyi olduğunu belirtti.
Pınar, Geyve’den 35 ülkeye yapılan ayva ihracatının bu yıl yaklaşık 30 bin ton olduğunu ve en çok Rusya’ya ihraç edildiğini söyledi. Ayva üreticilerinin mutlu olduğu bu dönemde, Geyve’nin dış satışta önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
Geyve’de 50 dönüm alanda ayva üretimi yapan Hüseyin Gül, bu yıl zirai don olmamasının ayvanın verimini artırdığını ve kalitesini yükselttiğini ifade etti. Gül, ihracat firmalarından gelen taleplerle çiftçilerin memnuniyetinin arttığını belirtti.
Ayva hasadının ekim sonuna kadar devam edeceği bilgisini veren Hüseyin Gül, ihracat yapılan ülkeler arasında İspanya, İngiltere, Almanya ve Arap ülkelerinin yanı sıra son zamanlarda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de olduğunu aktardı.