Filyos beldesine bağlı antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait nekropol alanı gün yüzüne çıkarılıyor. Kültür ve Turizm ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarının işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarda Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Şahin Yıldırım liderliğindeki ekip, 3 yıldır titizlikle çalışmalarını sürdürüyor. 44 kişilik ekip tarafından yapılan çalışmalarda 96 lahit mezar, 23 oda mezar, 7 sanduka mezar ve 60 çatkı kiremit mezar bulundu, toplamda 1317 envanterlik eser tespit edildi.
Tios Antik Kenti’nin bölge için büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Şahin Yıldırım, Roma dönemine ait devasa nekropol alanına rastladıklarını aktardı. Yıldırım, bölgede daha önce hiçbir antik kentte görülmeyen nekropol alanının, milattan sonra 1. ve 3. yüzyıllara tarihlendiğini ifade etti. Kazılar sırasında yaklaşık 500 metre uzunluğunda cadde keşfedilirken, lahitler ve oda mezarları gibi pek çok bulguya ulaşıldı.
Antik kentte yapılan çalışmaların Türkiye ve Karadeniz arkeolojisi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım, binin üzerinde eserin envantere kazandırıldığını ve Roma dönemine ait önemli bulgular elde edildiğini dile getirdi. Yıldırım ayrıca, Karadeniz’deki diğer antik kentlerde olmayan nekropol alanının korunmuş ve dokusunu koruyabilmiş bir halde günümüze ulaşmış olmasının büyük bir şans olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Yıldırım, aynı zamanda kazılar sırasında bulunan iskeletlerin antropolojik araştırmalara göre aile bağı olabileceğini ve Bizanslılar döneminde oda mezarlarının yeniden kullanıldığını aktardı. Kazı çalışmalarının, antik kentte yaşamış insanların geçmişlerine ve yaşamlarına dair önemli ipuçları sunduğunu belirten Yıldırım, çalışmaların gelecekteki arkeoloji araştırmaları için temel bir referans oluşturacağını sözlerine ekledi.