Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın başkanlığında Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Toplantıya Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ile özel sektör temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasında Yılmaz, toplantıda 2024 YOİKK Eylem Planı gelişmeleri çerçevesinde kurumlarca sürdürülen çalışmaları ele alacaklarını ve yeni Orta Vadeli Program (OVP) konusunda kurul üyeleriyle istişarelerde bulunacaklarını belirtti. Yılmaz, bir eylem planı belirlediklerini ve planın çeşitli çalışmalara hızla hayata geçirildiğini paylaştı. Ayrıca, yatırımcıların beklentilerini karşılamak için yapılan değişiklikler hakkında da bilgi verdi.
Yılmaz, verimlilik ve ihracat artışını sağlamayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda çeşitli önlemler aldıklarını belirtti. Temmuz ayında yayınlanan düzenlemelerle yeşil ve dijital dönüşüme yönelik destek altyapısını oluşturduklarını açıkladı. Ayrıca, mesleki eğitim ve istihdam çalışmalarına odaklandıklarını ve yeni eğitim yaklaşımlarını hayata geçireceklerini vurguladı.
Yılmaz, yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili önemli konuların gündemlerinde olduğunu belirtti. Meclis’e sunmayı planladıkları konulardan bazıları hakkında da bilgi verdi. Ayrıca, enerji sektörü yatırımları ve yatırım uyuşmazlıklarının çözümü gibi konular üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
“Fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele” deyimini kullanarak, ekonomik istikrar ve enflasyonla mücadele politikalarına değinen Yılmaz, deprem afeti sonrası yaraların sarılmasının önemine vurgu yaptı. Sosyal refahın artırılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü belirtti.
Yılmaz, 2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’ni içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yayımlandığını ve stratejinin hayata geçirilmesiyle küresel doğrudan yatırımlardan alınan payın arttırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin yatırım alanlarına odaklanarak uluslararası şirketler için çekici bir üs olma amacında olduklarını belirtti.