Gedelek turşusu, mahallenin suyu ve halkının uzmanlığıyla üretilen ve 3 kuşaktır doğal yöntemlerle yapılan bir üründür. Bu lezzetli turşu, iç pazardan Polonya, Rusya, ve İngiltere gibi yaklaşık 130 ülkeye ihraç edilmektedir.
Sebzeler ve meyvelerden yapılan turşular, hem toptan hem de perakende olarak 1 kilogramlık şişelerden tonluk varillere kadar satılmaktadır. Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Eryılmaz, mahallelerinde yıllardır turşu üretildiğini ve birçok küçük ve büyük imalathane bulunduğunu belirtmektedir.
Eryılmaz, turşuların büyük çoğunluğunun kurulduğunu ve Gedelek biberi gibi bazı sebzelerin üreticiler tarafından yetiştirilerek turşuda kullanıldığını ifade etmektedir. Kooperatifte 78 turşucu bulunduğunu ve her sene 70-80 bin ton arasında köylerine ham madde girişi olduğunu söylemektedir.
Turşu sezonunun Gedelek’te hiç kapanmadığını, mayıs ayından bu yana gelen sebzelerle turşuların birer birer kurulduğunu ve imalathanelerin sürekli çalıştığını belirten Eryılmaz, Türkiye’nin belirli bölgelerine ve yurt dışına sevkiyatların başladığını vurgulamaktadır. Turşuların lezzetinin mahallenin suyu ve büyüklerinin ustalığından geldiğini eklemektedir.
Turşu üreticisi Ahmet İnanç da ailesinin bu işi yaptığını ve kendisinin de işletmenin başına geçtiğini söylemektedir. Ailesiyle birlikte çalıştıklarını ve 33 farklı turşu çeşidi ürettiklerini dile getiren İnanç, sezonun iyi geçtiğini ve şu anda sevkiyatlara başladıklarını belirtmektedir.
İnanç’a göre, Gedelek turşusu anne turşusuna benzer. Dedelerden, babalardan gelen bir miras olduğunu ve bu işin büyük bir sevda olduğunu ifade etmektedir. Ailecek çalıştıkları için turşu yapmanın ayrı bir anlam taşıdığını ve sevgiyle yapıldığını vurgulamaktadır. Su, coğrafya ve ürünlerin yanı sıra insanların bu işe duyduğu samimi sevginin önemini vurgulamaktadır.