Bakan Kacır, GTÜ Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, akademik çalışmaların Türkiye’nin geleceği açısından kritik bir rol üstleneceğini belirtti. Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ni ve sanayi politikasını detaylarıyla paylaşarak ülkenin teknoloji alanında kat ettiği mesafeyi vurguladı. AR-GE çalışmalarındaki artış, teknoparklar ve inovasyon merkezleri gibi altyapılarla Türkiye’nin yüksek teknoloji ihraçatında önemli bir konuma geldiğini dile getirdi.
Sanayi ve teknoloji alanında Türkiye’nin dünya genelinde saygın bir konumda olduğunu belirten Kacır, ülkenin üretim gücü ve sanayisi sayesinde uluslararası arenada başarılı bir şekilde yer aldığının altını çizdi. Türkiye’nin beyaz eşya, güneş paneli, demir çelik gibi alanlarda lider konumda olduğunu ve bu başarısının küresel çapta takdir gördüğünü ifade etti.
Teknoloji girişimlerinin önemine değinen Kacır, Türkiye’nin milyar dolarlık teknoloji girişimlerine sahip olduğunu vurgulayarak ülkenin bu alandaki potansiyelini ortaya koydu. Türkiye’nin gelecekte teknoloji ve AR-GE odaklı çalışmalarını daha da güçlendireceğini ve sanayicilere AR-GE ödevleri vereceğini açıkladı.
Türkiye’nin mobilite, uzay, ve diğer stratejik sektörlerdeki çalışmalarını paylaşan Kacır, ülkenin organize sanayi bölgelerindeki üretim ve istihdam sayılarına vurgu yaparak Türkiye’nin sanayi alanında sağladığı ilerlemeleri dile getirdi. Türkiye’nin TÜBİTAK gibi kurumlarının küresel çapta araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle dikkat çektiğini belirtti. Son olarak, Türksat 6A uydusu ve Milli Uzay Programı gibi stratejik projeler hakkında detaylı bilgi verdi.
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’ın Bakan Kacır’a ev tipi topraksız akıllı bahçe ürünü hediye etmesiyle tören sona erdi. Vali, Belediye Başkan Vekili, Üniversite Rektörleri, Emniyet Müdürü, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen törende Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki geleceğine ışık tutuldu.