featured
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Antik Kentlerde Yapılan Arkeolojik Kazılar 2024’e Damga Vurdu

Antik Kentlerde Yapılan Arkeolojik Kazılar 2024’e Damga Vurdu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadim Anadolu toprakları, tarihin derinliklerinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve birçok eseri barındırmaktadır. Bu eserlerin bir kısmı yer altında gizlenmiş, gün ışığına çıkarılıp keşfedilmeyi beklemektedir.

Türkiye genelinde yapılan arkeolojik kazılar her yıl birçok önemli eserin gün yüzüne çıkmasını sağlamaktadır. 2024 yılı da bu anlamda oldukça verimli geçmiştir. Yılın ilk altı ayında gerçekleştirilen kazılarda Aspendos Antik Kenti’nden çıkarılan Zeus ve Afrodit heykelleri, Laodikya’da bulunan sağlık tanrıçası Hygieia’nın başı, Hıdırlık Kulesi’nde keşfedilen sütunlu cadde gibi birçok tarihi eser ortaya çıkarılmıştır.

Aspendos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılarda Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri bulunmuştur. Bu heykeller, Roma İmparatorluğu Dönemi’nin erken safhasına ait olabilir ve restorasyon çalışmalarından sonra Antalya Müzesi’nde sergilenmek üzere teslim edilecektir.

Laodikya Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda hijyen ve sağlık tanrıçası Hygieia’ya ait bir heykelin baş bölümü bulunmuştur. Bu buluntu, Laodikya’nın tıp okulu olma ihtimalini güçlendirmektedir. Laodikya’da yapılan kazılar son 21 yıldır devam etmekte olup 5 bin eser gün yüzüne çıkarılmıştır.

Antalya’nın Hıdırlık Kulesi’nde 2020 yılından bu yana yürütülen arkeolojik kazılar sonucunda sütunlu bir cadde keşfedilmiştir. 3 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen bu caddenin 800 metre uzunluğunda olduğu belirlenmiştir. Kulede yapılan kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi kalıntılar ziyarete açılacak.

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde bir kumbara bulunmuş, içinden bin 400 yıl öncesine ait 10 sikke çıkmıştır. Antik kent, geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim alanı olarak kullanılmıştır ve birçok önemli yapı ve mozaik barındırmaktadır.

İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda 11 bin yıl öncesine ait buluntulara ulaşılmıştır. Bu buluntular, bölgede yaşamış eski gruplara ait ipuçları sunmakta ve Batı Anadolu’da tarıma dayalı yaşam biçiminin öncesine ışık tutmaktadır.

Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde yapılan kazılarda tarihi bir çarşı keşfedilmiştir. Bugüne dek nekropol, kilise, saray, zindan gibi birçok yapı ortaya çıkarılmıştır. Tarihi çarşının varlığı, kentin 6. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olduğu tahminini güçlendirmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antik Kentlerde Yapılan Arkeolojik Kazılar 2024’e Damga Vurdu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Huu Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!