Antalya açıklarında ve denizin yaklaşık 50 metre derinliğinde, son teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan çalışmalarda tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkıyor.
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde, dünyanın bilinen en eski batığında kazı çalışmalarının başarılı şekilde sürdüğünü anlattı.
Geminin 3 bin 600 yıl önce fırtınaya kapılarak battığını aktaran Öniz, muhtemelen Kıbrıs Adası’ndan Girit Adası’na bakır külçeler taşıyan bir gemi olduğunu belirtti.
Türkiye’deki su altı arkeolojisi teknolojisinin en ileri metotlarıyla, su altı kompresörleriyle, çalışma sistemleriyle 50 metre derinlikte yapılan çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Öniz, elde edilecek eserlerin Kemer’de yapım aşamasındaki su altı arkeoloji müzesinde sergileneceğini söyledi.
Çalışmalarda yer alan arkeolog Ayşegül Dadagül, tarihin derinlerinden gelen izleri takip ettiklerini belirtti ve geçmişi aydınlatacak bulgular elde edeceklerine inandığını söyledi.
Dünyanın en eski ticaret gemisi batığında yürütülen su altı kazı çalışmaları, su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülendi. Ceylan, tarihin parmak izlerine dokunmanın ve gizemli dünyaya eşlik etmenin güzel bir duygu olduğunu ifade etti.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, mavi mirasın geleceğe taşınmasında emeği geçen arkeologlara teşekkür etti. Su altı arkeoloji müzesinin Kemer’de sergilenecek eşsiz eserlerle dolacağını belirtti. Emeği geçen tüm arkeologlara teşekkürlerini iletti.