Anadolu Selçuklu Devleti’nin hanedan türbesindeki naaşlar üzerinde yapılan DNA ve anatomi analizleri sonucunda elde edilen bulgularla, hükümdarların yüz ve beden görünümlerini yansıtan heykeller, Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor.
Koleksiyonda, 2 bin 764 adet sikke, her biri tek örnek olmak üzere ziyaretçilerin incelemesine sunuluyor. Sikkeler, özel ışıklandırılmış stantlarda detaylı bir şekilde incelenebilirken, karekod uygulaması sayesinde her sikkede Türkçe ve İngilizce bilgilere erişim sağlanabiliyor.
Dar-ül Mülk Sergi Sarayı rehberi Hülya Acar, koleksiyonun Antalya Müzesi’nden bir koleksiyonere ait olduğunu belirtti. Paralar, sultanlık dönemlerine göre kronolojik sıra ile sergileniyor ve ziyaretçilere detaylı bir inceleme imkanı sunuluyor.
Sikkeler üzerinde yer alan yazılar, figürler, darp edildiği maden türü, şekil ve ağırlık gibi detaylar, o döneme ait bilgileri yansıtıyor. Bu nedenle sikkeler, o döneme ait devletin sosyo-ekonomik durumu, sınırları ve ticaret ağları hakkında bilgi veriyor.
Koleksiyon içerisinde en kıymetli altın paranın 2. İzzeddin Keykavus’a ait olduğu ve üzerinde “Dar-ül Mülk Ko” yazdığı belirtiliyor. Ayrıca sergi salonundaki haritada, döneme ait darphanelerin yerleri de gösteriliyor.