Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe sunumunun ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.
6 Şubat depremlerinin Türkiye ekonomisine önemli ölçüde etki ettiğini belirten Yılmaz, son iki yılda 70 milyar dolarlık harcama yapıldığını ifade etti.
“Sosyal ve ekonomik anlamda bölgeyi canlandırma ve teşviklerin bütçeye yansıdığı kararlar alındı. Büyük çaplı harcamaların çoğu 2023 ve 2024’e denk geliyor. İki yılda 2,6 trilyonluk bir harcama gerçekleştirildi. Bu da yaklaşık olarak 70 milyar dolar civarına tekabül ediyor. Depremin bütçeye etkisi gelecek yıllarda azalacak.” dedi.
Bütçede kentsel dönüşüm için ayrılan 584 milyar liradan bahseden Yılmaz, “Birçok bina dönüştü ancak hala dönüşmesi gereken çok sayıda binamız var. Bu dönüşümlerle en azından can kaybını engellemiş oluyoruz. Her ne kadar mal kaybı olabilirse de en önemlisi can kaybını önlemektir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de son dönemde demografik dönüşüm yaşandığını vurgulayan Yılmaz, Demografik Nüfus Yüksek Kurulu’nun oluşturulacağını duyurdu.
“Doğurganlık hızımız yüzde 1,5’e düştü. Eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe çocuk sayısında azalma görülüyor. Kadınların iş gücüne katılımı da bu durumu etkiliyor. Bu kapsamda Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturarak konuya tüm yönleriyle odaklanacağız ve eylem planı hazırlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkiye’nin bu yıl savunma sanayi ihracatında 6,6 milyar dolar hedefine odaklandığını ve Meclis’te görüşmeleri ertelenen Savunma Sanayi Destekleme Fonu teklifine dikkat çekti.
“Cumhur İttifakı olarak bütçe sonrası detaylı bir şekilde görüşmeler yapacağız. Eleştirileri dikkate alarak paketi gözden geçireceğiz. Meclis’imizin takdirine sunulacak.” açıklamasında bulundu.