Küresel ekonomik düzene alternatif oluşturmayı hedefleyen BRICS ülkeleri, siyasi birliktelik yerine ekonomik dayanışma üzerinde odaklanıyor. Üye ülkeler arasındaki ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasını teşvik eden bir yapıya sahiptir. BRICS, 22-24 Ekim tarihleri arasında Kazan’da gerçekleşecek olan 16. Liderler Zirvesi’nde buluşacak ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu zirveye katılacak.
BRICS ülkeleri genişleme yolunda ilerlerken finans, teknoloji ve gıda ticareti gibi konular da gündeme geliyor. 2010 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın öncülüğünde kurulan BRICS, ardından Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri de bünyesine katarak genişledi.
BRICS ülkelerinin toplam nüfusu yaklaşık 3.5 milyara ulaşmış durumda ve dünya nüfusunun yüzde 45’ini temsil ediyorlar. Ayrıca dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyorlar ve dünya genelinde üretilen ham petrolün yüzde 44’ü BRICS ülkeleri tarafından sağlanıyor.
Batılı güçlerin oluşturduğu G7’nin jeopolitik rakibi olarak görülen BRICS, çok kutuplu bir düzen oluşturabilir ve gelişmekte olan ülkeleri temsil ederek küresel ekonomik yapının dengesi üzerinde etkili olabilir.