Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Bakanlığın ev sahipliğinde düzenlenen “Kültür, Sanat ve Medyanın Dönüştürücü Gücüyle Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Toplantısı”nda kadın, çocuk ve aile konuları üzerine istişare programları düzenlediklerini belirtti. Etkinliklerin, kadınların güçlenmesi, çocukların sağlıklı bir geleceğe adım atması ve aile yapısının korunması konularında önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Göktaş, medyanın insanların duygularını etkilediğini ve davranışları üzerinde etkili olduğunu ifade ederek, medyanın toplumu değiştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Toplantının, medyanın kadına yönelik şiddetle mücadelede nasıl bir rol oynayabileceğine odaklandığına dikkat çekti.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede devletin sıfır tolerans ilkesiyle siyaset üstü bir duruş sergilediğini vurgulayan Göktaş, güçlü bir hukuki zeminin bulunduğuna dikkat çekerek yapılan faaliyetleri anlattı.
Bakan Göktaş, 2024-2028 yıllarını kapsayan “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın kadınları destekleme konusunda önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”nın da dijitalleşme sürecinde aile yapılarını destekleme amacını taşıdığını dile getirdi.
Geçen mart ayında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığıyla işbirliği içinde “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeleri”ni yayımladıklarını belirten Göktaş, bu ilkelerin medya kuruluşları için rehber niteliği taşıdığını aktardı.
Bakan Göktaş, şiddet, istismar ve intihar vakalarının arka planında kontrolsüz dijital mecraların olduğunu belirterek, dijital bağımlılığın zararlarına dikkat çekti. Çocukların ve gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkileyen dijital mecraların, önlem alınması gereken bir sorun olduğunu vurguladı.
Medya içeriklerinde kadına yönelik şiddetin reyting skalasından kaldırılması gerektiğini söyleyen Göktaş, kadın ve erkek temsillerinin büyük bir özenle inşa edilmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.
Bakan Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal bir seferberlik ruhuyla hareket etmenin önemini vurgulayarak, medya kanallarının kadına yönelik şiddet konusunda duyarlı bir dil benimsemesi gerektiğini ifade etti.
Göktaş’ın konuşmasının ardından program basına kapatılarak, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan söz aldılar. Program, istişare toplantısıyla devam etti.
