Dünya genelinde enflasyonla mücadele sona yaklaşırken, uzun süredir devam eden yüksek faiz döneminin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı endişesi devam ediyor.
Analistlere göre, geçen hafta açıklanan istihdam raporundaki verilerin risk iştahını artırdığı belirtilirken, bugün açıklanacak enflasyon verisinin piyasalarda volatilite yaratabileceği vurgulanıyor.
ABD’de açıklanan verilere göre, 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı son haftalardaki en yüksek seviyeye ulaşırken, mortgage başvurularında azalma görüldü. Aynı zamanda ağustos ayına ilişkin toptan eşya stokları beklentilerin altında arttı.
ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına ilişkin tutanaklarda, politika faizinde 50 baz puanlık düşüşün desteklendiği ifade edilirken, bazı yetkililerin ise 25 baz puanlık indirimden yana olduğu belirtildi.
Fed’in tutanaklarında enflasyon ve istihdama ilişkin risklere dikkat çekilirken, politika faizindeki indirimlerin ekonomiye etkisi değerlendirildi.
Kurumsal tarafta Alphabet’in hisseleri bir miktar değer kaybederken, Boeing’in hisseleri grev nedeniyle düşüş yaşadı.
Piyasalarda faiz indirimi beklentileri incelirse de, Fed’in yıl sonuna kadar 50 baz puanlık indirim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Ayrıca Orta Doğu’daki gerilim ve ABD’deki Milton Kasırgası da yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, dolar endeksi, altın ve petrol fiyatlarındaki son durumlar da rapor edildi.
Avrupa borsalarında da enflasyonist baskıların azaldığına dair güven devam ederken, ECB’nin faiz indirimi beklentisi korunuyor.
Almanya’dan gelen dış ticaret verileri olumlu gelişirken, Avrupa borsalarında da yükselişler gözlendi.
Asya’da ise Çin’in alış ağırlıklı seyri ve Japonya’dan gelen ÜFE verisi dikkat çekti.
Yurt içinde Borsa İstanbul’un güçlü seyri devam ederken, dolar/TL’deki değişimler, işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri takip ediliyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde belirlenen direnç ve destek noktaları analistler tarafından açıklanıyor.