featured
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Numan Kurtulmuş: Parlamenter Diplomasi ve Dış İlişkiler

Numan Kurtulmuş: Parlamenter Diplomasi ve Dış İlişkiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne iki kez olmak üzere 19 farklı ülkeye resmi ziyaretlerde bulundu. Uluslararası meseleleri ele alarak çözüm önerileri sunduğu 3 uluslararası toplantıya katılan Kurtulmuş, 9 genel kurul toplantısı, konferans ve sempozyuma da iştirak etti.

Göreve geldiği tarihten bu yana yürüttüğü dış ilişkiler faaliyetleri çerçevesinde 12 cumhurbaşkanı/devlet başkanı, 3 devlet başkanı yardımcısı, 59 meclis/senato başkanı, 5 meclis/senato başkan yardımcısı, 6 başbakan, 1 başbakan yardımcısı, 9 bakan, 6 uluslararası örgüt ve parlamenter asamble başkanı, 4 parlamentolar arası dostluk grubu başkanı ve komisyon başkanı, 41 büyükelçi ve 15 farklı heyetle görüşmeler gerçekleştiren Kurtulmuş, dışilişkileri yoğun bir şekilde sürdürdü.

Kurtulmuş, dünya genelinde Gazze’ye yönelik yapılan soykırımın durdurulması, insanlık cephesinin güçlendirilmesi ve uluslararası camianın siyonist rejime karşı birlikte harekete geçmesi için çaba sarf etti. Yapılan hemen hemen 200 görüşmenin çoğunda bu konuya vurgu yaptı ve Gazze’nin yaşadığı zulme dikkat çekti.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze üzerinden yakın tarih hakkında konuştu. Auschwitz ve Srebrenitsa için yargılananların bedel ödemeleri gerektiğini belirterek, Gazze’de yaşananların da mahkemeye taşınacağını ve sorumluların cezalandırılacağını ifade etti.

Kurtulmuş, yaptığı yurt dışı ziyaretlerinde Gazze’de acil ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması için çalıştı. Aynı zamanda Türkiye’nin bütün kurumları ile Gazze’ye destek verdiğini dile getirerek, uluslararası camiadan iki devletli çözüm ve bağımsız bir Filistin devleti kurulması çağrısında bulundu.

TBMM Genel Kurulu, İsrail’in saldırılarına karşı tepkisini dile getirdi ve ortak bildiriler ile tezkereler yayımladı. Kurtulmuş’un imzasını taşıyan Başkanlık Tezkereleri ile de Gazze halkının yanında olunduğu bütün dünyaya duyuruldu.

TBMM’nin hukuk heyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını takip ediyor ve önemli adımlar atıyor. İsrail’in işlediği ağır suçlar, belgeler ve tanıklıklar raporlarla kayıt altına alınarak uluslararası hukuk düzleminde dikkate alınması için çalışılıyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu’na davet edildi ve yaptığı konuşma uluslararası kamuoyu tarafından büyük ilgiyle takip edildi. TBMM’nin insanlık, adalet ve barış konusundaki kararlı tutumu ve Kurtulmuş’un liderliği, Filistin meselesinin çözümüne yönelik umutları canlı tutuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Numan Kurtulmuş: Parlamenter Diplomasi ve Dış İlişkiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Huu Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!