Çankırı-Yapraklı kara yolu üzerindeki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları temmuz ayının ilk haftasında tamamlandı. Bölgede 9 milyon yıl öncesine ait fosiller bulundu ve çalışmalarda zürafagiller, hortumlular ve gergedangiller iskeletlerine rastlandı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, ekibin hava şartları ve sağlık sorunları gibi zorluklara rağmen verimli bir kazı sezonu geçirdiğini belirtti. Bu sezon 150 fosil elde ettiklerini ve zürafagiller, filgiller ve gergedangiller türlerinin vücut iskeletlerine rastladıklarını aktardı.
Kazı alanı kapatıldıktan sonra laboratuvar ve yıkama çalışmaları tamamlandı. Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, geçen yıl prestijli dergilerde yayınlar yaparak bölgeden elde edilen fosilleri uluslararası alanda duyurduklarını belirtti. Bu yıl da yeni yayın çalışmalarının devam ettiğini söyledi ve fosillerin çıkarılıp kenara konulmadan bölgenin bilimsel önemini vurgulayan yayınlar yapmak istediklerini belirtti.
Müze kurma çalışmaları hakkında bilgi veren Erol, Çorakyerler bölgesinde yaklaşık 4 bin 300 fosil elde ettiklerini ve bu fosillerin teşhir edileceği bir müze kompleksi kurmayı hedeflediklerini vurguladı. Bilimsel çalışmaların yapılabileceği, kültürel bir merkez olacak müzenin hayallerini kurduklarını ifade etti.
Fosillerin tarihlendirmesi ve analizi üzerinde yapılan çalışmalara değinen Erol, lokalitenin tarihinin 9 milyon yıl öncesine kadar uzandığını ve türler arası karşılaştırmalı analizler yaptıklarını aktardı. Bu sürecin 7 ila 9 milyon yıl arasında olduğunu belirterek, bu hayvanların yayılım ve yaşam süreçlerinin değerlendirilebileceğini belirtti.