KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, kahverengi kokarca zararlısının Uzak Doğu’dan çeşitli taşıma yollarıyla gelen istilacı bir tür olduğunu belirtti. Özellikle 24 saatte yaklaşık 2 kilometre uçabilen bu zararlının Türkiye’de doğal düşmanının olmadığını vurgulayan Demir, samuray arısı kullanımıyla zararlıda yüzde 50 ile 70 arasında parazitlenme kaydedildiğini aktardı. Karadeniz Bölgesi’nde samuray arısının kullanımıyla zararlıya karşı baskılama yapılmasının zor olduğunu dile getirdi.
Demir, kahverengi kokarcalarla mücadelede laboratuvar ortamında mantar sporları ürettiklerini ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti. Böceklerin ölümüne neden olan mikroorganizmaların kullanıldığını belirten Demir, mantarların zararlılar için etkili olduğunu düşündüklerini söyledi.
Kahverengi kokarcanın bitkilere ve mahsullere zarar verdiğini belirten Demir, mücadelede en etkili mikroorganizmaların mantarlar olduğunu söyledi. Laboratuvarlarda mantarların kolayca üretilebildiğini ve böcekleri öldürdüğünü belirtti.
Prof. Dr. İsmail Demir, kahverengi kokarcanın yazın bahçelerde, kışın ise kışlaklarda yaşadığını ve hızla çoğaldığını bildirdi. Vatandaşlara, zararlıları gördükleri yerde süpürerek imha etmeleri çağrısında bulundu.