Türkiye, ulusal şebekelere yıllık 80 milyar metreküp gaz sağlayacak kapasiteye ulaşarak doğal gaz altyapısına önemli yatırımlar yaptı. Yıllık 50 milyar metreküp gaz tüketen Türkiye, fazla kapasitedeki gazı doğal gaz merkezi olma hedefi doğrultusunda ihracata yönlendiriyor.
Geçtiğimiz yıl BOTAŞ, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova gibi ülkelerin ilgili şirketleriyle gaz ihracatı anlaşmaları imzaladı. Nisan ayından bu yana ise doğal gazda kaynak çeşitliliği hedeflenerek 4 farklı şirketle LNG tedarik anlaşmaları yapıldı.
BOTAŞ, 2025-2035 yılları arasında Umman ile LNG Tedarik Anlaşması imzalayarak yıllık 1 milyon ton LNG temin etmeyi planlıyor. Ayrıca ExxonMobil ile yapılan Mutabakat Muhtırası kapsamında yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik edilmesi öngörülüyor.
Ayrıca BOTAŞ, Shell ve TotalEnergies ile 2027 yılından başlayarak 10 yıllık LNG anlaşmaları imzaladı. Bu anlaşmalar doğrultusunda yıllık 4 milyar metreküp gazı ABD’deki üretim terminallerinden alacak ve Türkiye veya Avrupa terminallerine teslim edecek.
Bu anlaşmaların toplamında, yabancı firmalardan anlaşma süreleri boyunca yaklaşık 100 milyar metreküp gaz temin edilmesi öngörülüyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin ve bölgenin tedarik güvenliğine önemli katkı sağlayacak.
Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Gaz Grubu Başkanı Gökhan Soruş, Türkiye’nin gaz ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda attığı adımların bölge genelindeki tedarik güvenliğine olumlu etkiler sağlayacağını belirtti. Türkiye’nin gaz piyasasındaki altyapısını güçlendirdiğini ve imzalanan LNG anlaşmalarının gaz portföyünün çeşitliliğini artıracağını açıkladı.
Soruş, Türkiye’nin yaz aylarında kullanılmayan gazlaştırma kapasitesi ve yeni LNG anlaşmalarıyla Türkiye’nin ekonomisine ciddi katkılar sağlayabileceğine inandığını belirtti. Türkiye’nin doğal gaz sektöründeki özel sektör paydaşlarının da önümüzdeki dönemde ekonomiye olumlu katkılar sağlayabileceğini vurguladı.