TBMM Başkanlığı’na sunulan 9 maddelik kanun teklifinin gerekçesinde, anayasanın temel hak ve özgürlükleri içerdiği ancak çocukların haklarının yeterince açık olmadığı belirtildi. 2010’da yapılan anayasa değişiklikleri ile çocuk haklarının pekiştirildiği, ancak çocukların ailenin bir parçası olarak görüldüğü ve kendi varlıklarının önemsenmediği ifade edildi.
2012’de kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu ve TBMM’de oluşturulan Çocuk Hakları İzleme Komitesi’nin olumlu adımlar olduğu ancak yeterli olmadığı vurgulandı. TBMM’de kurulan 3 araştırma komisyonunun raporlarının çözüm noktasında tek başına yeterli olmadığı belirtildi.
TBMM Çocuk Hakları Komitesi’nin Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu’nun gayriresmi bir alt komitesi olarak çalıştığı ifade edilirken, bu komisyonun kendi bütçesi ve kaynaklarının bulunmadığına dikkat çekildi. Çocuk haklarının geliştirilmesi ve korunmasında etkili bir çalışma için daimi bir ihtisas komisyonunun kurulmasına ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Gerekçede, “Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu” adıyla daimi bir ihtisas komisyonunun oluşturulması ve bu komisyonun çocuğun yüksek yararı düşüncesi doğrultusunda diğer ihtisas komisyonlarından farklı olarak siyasi partilerin eşit temsili ile kurulması, çocuk hakları konusunda uzman isimlerin komisyon toplantılarına devamlı katılımının sağlanarak görüş ve önerileri ile çalışmasının teklif edildiği belirtildi.