Myra Antik Kenti ve limanı Andriake’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında özel bir cam işleme tekniğiyle yapılmış renkli levhalar bulundu. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Nevzat Çevik, Myra-Andriake Antik Kenti’nde 15 yıldır devam eden kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldığını açıkladı.
Limandaki gümrük bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında 42 numaralı mekanda bulunan yaklaşık 10 santimetrekare ölçülerindeki renkli cam plakalar dikkat çekti. Çevik, bu “Millefiori” tekniğiyle yapılmış cam plakaların, eski bir duvar kaplama malzemesi olduğunu belirtti. Her bir plakanın farklı çiçek ve desenlerden oluştuğunu ve orijinal eserler olduğunu vurguladı.
Ayrıca, “Opus Sectile” tekniğiyle yapılmış kuş, deve ve aziz figürlerinin de cam ve mermer malzemelerle duvarlara ve zeminlere döşenerek oluşturulan desenlerde görüldüğü açıklandı. Çevik, bu teknikteki aziz figürlerine Türkiye’de ilk kez rastlanıldığını belirtti. Plakaların milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Andriake kazılarında elde edilen bulguları sosyal medya hesabından paylaştı. Millefiori tekniğiyle üretilmiş cam kaplama levhaların Türkiye’de ilk kez rastlanan özel yapı iç dekorasyon malzemesi olduğunu belirten Ersoy, bu keşfin ülkemiz için son derece önemli olduğunu vurguladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerine ve Akdeniz Üniversitesi’ne buluntuları gün ışığına çıkardıkları için teşekkürlerini iletti.