Euro Bölgesi ekonomileri, Koronavirüs salgını sonrası yaşanan savaş ve çatışmaların gölgesinde rotasını ararken, Asya ülkeleri büyümeye devam ediyor. İsrail’in ekonomisi, Filistin’e yönelik saldırılar nedeniyle küçülmeye devam ediyor.
G20 ülkeleri arasında Asya ülkeleri ilk sıradaki yerini koruyor. Hindistan, en hızlı büyümeyi yüzde 6,7 ile sağlarken, Endonezya yüzde 5,05’lik bir büyüme oranıyla takip ediyor. Çin ekonomisi yüzde 4,7 büyüyerek 3. sırada yer alırken, Rusya ise yüzde 4’lük bir büyüme kaydediyor.
ABD, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüme ile 5. sırada yer alırken, Singapur ve İspanya yüzde 2,9 büyüme oranlarıyla onu takip ediyor. Türkiye ise yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 2,5 büyüme oranıyla 16 çeyrektir büyüme trendini sürdürüyor ve 8. sırada yer alıyor.
Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi ekonomileri, nisan-haziran döneminde yüzde 0,8 ve yüzde 0,6 büyüme kaydederek rota arayışını sürdürüyor. Almanya’nın ekonomisi ise yüzde sıfır büyüme oranına sahip. Suudi Arabistan ise G20 ülkeleri arasında ekonomisi küçülen tek ülke oldu.
OECD üye ülkeleri içerisinde Norveç, yüzde 4,2 büyüme ile en büyük büyümeyi gösterirken, Türkiye yüzde 2,5 büyüme ile 5. sırada yer alıyor. İsrail ekonomisi ise küçülmeye devam ederek yılın ilk ve ikinci çeyreğinde de küçülme yaşadı.
Finlandiya, Estonya ve İzlanda ekonomileri de bu dönemde küçülme kaydederek, ekonomik anlamda olumsuz bir trend izledi.