El Nino dönemi sona erdi ve yaz sonundan itibaren La Nina hava olayının etkili olması bekleniyor.
Pasifik Okyanusu’nda gerçekleşen El Nino hava olayı, önce okyanus kıyılarında sonra da dünya genelinde sıcaklık artışına sebep olurken, La Nina ise dünya için daha soğuk hava koşulları getirecek.
La Nina hava etkisi, okyanus yüzeyindeki hava sıcaklığının 3 ay boyunca eksi 0,5 derecenin altında kalması durumu olarak tanımlanıyor.
El Nino ve La Nina genellikle 9-12 ay sürebilir ancak bazen daha uzun sürebilir. Geçen yılın haziranında başlayıp bu yılın nisanında sona eren El Nino’nun ardından, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) tahminlerine göre yaz sonuna doğru La Nina’nın etkili olması bekleniyor.
La Nina’nın emtia piyasasını etkilemesi ve küresel emtia piyasasında yeni bir bozulma ve oynaklık yaratabilmesi beklenirken, tarım sektörünün en belirgin etkileneceği tahmin ediliyor.
Analizlere göre, Brezilya’da soya fasulyesi üretimi ve ihracatının artabileceği ancak aşırı yağışların su baskınlarına ve mahsullere zarar verebileceği belirtiliyor.
La Nina’nın dünya genelinde tarım emtia grupları üzerinde etkili olması öngörülüyor. ABD’nin güneyinde kurak koşullar hakim olurken, orta batısında soya fasulyesi üretimi artabilir.
Küresel metal piyasaları üzerinde ise Güneydoğu Asya, Afrika ve Avustralya’da madencilik ve taşımacılık faaliyetlerinin yağış ve sel nedeniyle aksayabileceği öngörülüyor.
La Nina hava olayının etkileri farklılık gösterecek ve vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı olan Zafer Ergezen’e göre, bu etkiler özellikle tarım ürünleri üzerinde belirgin olacak.
Ergezen’e göre, kahve ve şeker fiyatlarında dalgalı hareketler yaşanabilir ve Brezilya’daki farklı hava koşulları fiyatları etkileyebilir.
ABD’de yağışlı ve kurak bölgelerdeki hava koşulları buğday ve mısır üretimini olumsuz etkilerken, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde de üretim artabilir ve ürün fiyatlarını etkileyebilir.
Beklentilere göre, La Nina’nın etkisiyle önümüzdeki sene büyük kasırgalar görülebilir ve bu durum petrol fiyatlarına, Panama Kanalı geçişlerine ve navlun fiyatlarına yansıyabilir.