Yeşil mercimeğin Orta Anadolu’nun kurak iklimine uygun olması, her geçen yıl üreticiler tarafından daha fazla tercih edilmesine yol açıyor. Kırşehir’de yeşil mercimek ekim alanı geçen yıla göre artış gösterdi.
Yeşil mercimek, az yağış alan ve kurak topraklarda yetişen bir ürün olduğundan, bölgede ürün çeşitliliği açısından önemli bir yere sahiptir.
Vali Hüdayar Mete Buhara, Kırşehir için yeşil mercimeğin hububat alanında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bölgenin Türkiye’nin yeşil mercimek ihtiyacının yüzde 16’sını karşıladığını ifade etti.
Geçen seneye oranla bu yıl Kırşehir’de ekilen yeşil mercimek alanlarının arttığını söyleyen Vali Buhara, iklim şartlarına bağlı olarak verimde de değişiklikler olabileceğini ancak yeşil mercimeğin çiftçiler için önemli bir alternatif ürün olduğunu vurguladı.
Bu yıl Kırşehir’de ekilen yeşil mercimek alanı 112 bin dekara ulaştı. Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, Kırşehir’in az yağış alan bir bölge olduğunu ancak ürün kalitesi ve verim açısından çiftçilerin mercimek ürettiğini belirtti.
İlmeç, Tarım Alanları Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere hibeli mercimek tohumu dağıttıklarını ve üreticilerin desteklenmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Kırşehir’in mercimek üretiminde ülke genelinde 3. sırada yer aldığını söyleyen İlmeç, üretimin artmasıyla birlikte ilin mercimek üretiminde önemli bir konuma geldiğini belirtti.
Çevirme köyü muhtarı ve üretici Osman Yıldırım, köylerinde bu yıl 4-5 bin dönüm arazide mercimek ekimi gerçekleştirildiğini ve iklim koşulları nedeniyle verim kaybı yaşandığını ifade etti.
Yıldırım, mercimek hasat edildikten sonra kurutulması ve işlenmesi süreçlerini anlatarak, ürünün biçerdöverle hasat edilmeden önce tarlada tamamen kurumasını beklediklerini belirtti.
