Yunuslar, suda ilerlerken derilerinde ürettikleri mukus sayesinde suyun akışını en aza indirerek kayganlık sağlıyorlar. Bu sayede yüksek hızda ilerlerken, suda sürtünmeyi minimuma indiriyorlar ve neredeyse hiç dirençle karşılaşmıyorlar.
Bu mekanizma laminer akış olarak adlandırılıyor ve hava ve su taşıtlarında kullanılıyor. Çin’deki bir enstitü, COSCO Shipping Energy Transportation şirketiyle işbirliği yaparak gemi pervanelerinde bu biyonik teknolojiyi kullanmaya karar verdi.
Araştırmacılar, yunuslardan esinlenerek geliştirilen yeni biyonik derinin, sıvı benzeri bir dinamiğe sahip arayüzey malzemeleri içerdiğini ve 0,1-0,2 milimetrelik esnek maddelerden yapıldığını belirtiyor.
Normal pervanelere takılan bu deri, suyla pervane arasındaki kesme kuvvetini azaltarak geminin verimliliğini artırıyor. Bu sayede suya karşı daha az enerji harcayarak çalışabiliyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor.
NIMTE’nin açıklamasına göre, bir tankerin biyonik yunus derisiyle kaplanmış pervanesiyle 200 gün boyunca seyahat ettiği ve yüzde 2 yakıt tasarrufu sağladığı belirtiliyor. Bu da yılda 300 ton daha az yakıt kullanacağı anlamına geliyor.
Bilim insanları, bu yeni biyonik teknolojinin karbondioksit salımını da 900 ton azaltabileceğini düşünüyor. Pervanenin 20 bin dolara mal olacağı ancak yılda 140 bin dolar tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.
NIMTE ve COSCO Shipping Energy Transportation, en az 100 ham petrol gemisinin pervanesini biyonik deriyle kaplayarak ekonomik ve çevresel faydalar sağlamayı amaçlıyor. Bu sayede gemi endüstrisinde önemli bir değişiklik yaratabilirler.