ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ MEMS Merkezi araştırmacısı Doç. Dr. Ender Yıldırım ile ODTÜ MEMS Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenen MAESTRO-Mikro Medikal Teknolojiler Platformu’nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yıldırım, çip teknolojisinin uzun yıllardır otomotiv endüstrisinden sağlık bilimlerine kadar birçok alanda önemli rol oynadığını ifade etti. Platformda, hastalıkların tanısında, tedavisinde ve takibinde kullanılabilecek mikro medikal uygulamalar için çipler geliştirdiklerini söyledi ve farklı ortaklarla iş birliği içinde olduklarını belirtti.
Özellikle kardiyovasküler hastalıkların tanısı için kullanılabilecek çipler üzerinde çalıştıklarını ve akciğer kanserinin hızlı tanısı için bir çip geliştirdiklerini açıklayan Yıldırım, kronik hastalıkların tanı ve takibi için hızlı çözümler sunduklarını belirtti. Ayrıca kanser gibi hastalıkların tedavisine yönelik sistemler üzerinde de çalıştıklarını aktardı.
ODTÜ MEMS Merkezi’nin koordinatörlüğünde yürütülen 9 teknik projenin desteklendiğini belirten Yıldırım, bu projelerin ticarileşmeye hazır durumda olduğunu ifade etti. 4 yıl sürecek destek sürecinin sonunda projelerin ticarileştirilebilecek düzeye getirileceğini söyledi.
Prof. Dr. Haluk Külah ise mikro medikal teknolojiler alanında yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, platformun ülkedeki mikro medikal çip üretimini artırarak yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Projenin çeşitli kurumlar ve sektörlerden 26 farklı kuruluşun katılımıyla yürütüldüğünü vurguladı.
Çip teknolojisinin sağlık alanında kullanımının gün geçtikçe arttığını belirten Külah, özellikle kafa travmaları, beyin sinyalleri algılayan çipler ve biyomedikal implantlar gibi yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak sağladığını aktardı. TÜBİTAK 1004 programı kapsamında yaklaşık 60 milyon lira desteklenen projenin, Türkiye’nin mikro medikal teknolojiler alanındaki bağımsızlığını artıracağını dile getirdi.
9 projenin tanı, takip ve tedavi olmak üzere 3 ana başlık altında incelendiğini belirten Külah, projelerin sağlık alanında önemli yenilikler getireceğini ve ülkenin teknolojik gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti. ODTÜ MEMS Merkezi’nin, kendine ait tesislerde tamamen yerli çipler geliştirdiğini ve bu sayede Türkiye’de mikro medikal teknolojiler alanında çığır açacak ürünlerin ortaya çıkmasının hedeflendiğini belirtti.
ODTÜ MEMS Müdürü Dr. Atilla Hakan Özdemir ise farklı alanlara yönelik geliştirdikleri çiplerle, dünya çapında çip üretim merkezi olma hedeflerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, projelerin multidisipliner yaklaşımla gerçekleştirildiğini ve birçok alanda inovasyon getirdiğini dile getirdi.