2025-2027 yıllarına dair Orta Vadeli Program, dijital dönüşüm sürecinin yeni dönemde odaklanılacak konulardan biri olduğunu belirtiyor.
Bu doğrultuda KOBİ’ler ve diğer firmaların dijital teknolojilere yönelik kapasitelerinin ve kabiliyetlerinin desteklenerek büyümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor.
Yapay zeka, bu süreçte önemli bir araç olarak öne çıkacak. Yapay zeka alanında tematik kümelenmelerin ve araştırma merkezlerinin artırılması planlanıyor. Ayrıca yapay zeka araştırmacılarına hesaplama altyapılarına daha kolay erişim imkanı sağlanacak.
Yapay zeka ekosistemine yönelik çağrılarla Türkiye’nin bu alandaki ekosistemi canlandırılacak. Desteklenen projelerden elde edilen bilgi birikimi tüm ekosisteme aktarılacak.
Yapay zeka mevzuatı düzenlemeleri yolunda adımlar atılacak. Bu çerçevede, mevzuatın Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü ile uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.
OVP kapsamında, çip endüstrisinden 5G’ye kadar birçok alanda gelişimin öngörüldüğü belirtiliyor. “Model fabrikalar” olarak adlandırılan yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerinin dijital dönüşüm hizmeti sunacak şekilde altyapıları güçlendirilecek.
Çip endüstrisinde AR-GE, tasarım, üretim ve ticarileştirme kabiliyetlerinin geliştirilerek destek mekanizmaları ile güçlendirileceği açıklandı.
Ayrıca 5G ve daha ileri teknolojiler için bir uygulama planının hazırlanacağı belirtildi.
Uydu geliştirme faaliyetleri koordine edilerek, nano ve mikro uydu gibi yeni teknolojik alanlarda AR-GE ve ürün geliştirme çalışmalarının gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.
KOBİ’lerin bilişim ihtiyaçlarına yönelik esnek, modüler ve özelleştirilebilir çözümlerin açık kaynak kodlu olarak sunulacağı ve KOBİ’lere erişimde destek sağlanacağı ifade edildi.