BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde, “12 Ekim Dünya Artrit Günü” kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte bilgilendirme standı kuruldu. Standı ziyaret edenler, eklemlerinde iltihap olup olmadığını ultrason cihazıyla kontrol ettirdi ve bilgilendirildi.
Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, kas iskelet sistemi hastalıkları konusundaki farkındalık oluşturmak amacıyla belirlenen 12 Ekim’in önemine değindi. Standın amacının şikayeti olanları erken tanıya yönlendirmek olduğunu vurguladı ve ultrasonun erken dönemde iltihap tespitinde önemli olduğunu belirtti.
Kas iskelet sistemi hastalıklarının iş gücü kaybına yol açtığını ifade eden Pehlivan, erken tanının sakatlıkları ve maliyetleri engellemesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Erişkin nüfusun yüzde 5’inden fazlasının bu hastalıklardan etkilendiğini belirtti.
Erken tanının hastalıkların tam iyileşmesine olanak sağladığını vurgulayan Pehlivan, tedavinin gecikmesinin kalıcı sakatlık riskini artırdığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Romatizmal hastalıkların erken tanı ve tedavisinin hayati öneme sahip olduğunu aktardı.
Çevresel faktörlerin hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu söyleyen Pehlivan, sigara ve gıda hijyeninin bu tip hastalıklara neden olabileceğini belirtti. En büyük risk faktörünün sigara olduğunu vurguladı ve sağlıklı bir yaşam tarzının önemine değindi.
Prof. Dr. Ediz Dalkılıç, romatolojinin iltihabi romatizmal hastalıklarla ilgilendiğini belirtti. Hastalarda eklem ve kasların yanı sıra göz, akciğer, böbrek ve deride bulguların da olabileceğini söyledi. Romatizmanın tedavisinin mümkün olduğunu ve son dönemde kullanılan ilaçların tedavide önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Romatolojinin iç hastalıklarıyla işbirliği içinde olan bir dal olduğunu belirten Dalkılıç, romatizmanın tedavi edilebilir olduğunu ve birçok tanı yöntemi bulunduğunu aktardı. Hastaların erken tanı ve tedavi ile sağlıklarını koruyabileceklerini vurguladı.