Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan’ın komutasındaki birleşik Türk ordusunun, 1101’de Amasya, Konya ve Ereğli üçgeninde Haçlılara karşı kazandığı zafer, gelecek nesillere kazılarla aktarılacak. Ereğli’de başlatılacak kazı çalışmalarıyla tarihi zaferin izleri ortaya çıkarılacak.
Projenin Ereğli ayağının bilimsel başkanlığını yapan Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, 1101 Yılı Haçlı Seferleri Savaş Alanı Tespiti projesine işbirliği içinde oldukları birçok üniversiteden akademisyenlerin de katıldığını belirtti. Konya’nın Ereğli ilçesinin proje açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Hacıgökmen, Ereğli’deki tepeyi Kılıçarslan’ın izlediği bölge olarak tanımladı ve proje kapsamında yapılan çalışmaların önemine değindi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Usta ise 1101 Yılı Haçlı Seferleri’nin Anadolu’daki Türk varlığını ispatladığını ve Sultan Kılıçarslan’ın kazandığı zaferin Orta Doğu’nun Türk-İslam kimliğinde kalması açısından önemli olduğunu belirtti. Usta, bu zaferin Türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar ise projenin çok yönlü incelendiğini ve savaş alanında bulunan malzemelerde DNA analizlerine kadar ileri yöntemlerin kullanılacağını açıkladı. Onar, projenin Haçlılarla ilgili verilerin yanı sıra Selçuklular ve o döneme ait sosyal yaşam hakkında da bilgiler sunacağını belirtti.
Projede elde edilecek sonuçların Haçlılarla ilgili önemli verilere ulaşılmasını sağlayacağını ve 1101 Yılı Haçlı Seferleri’ne dair yeni bilgilerin ortaya çıkmasını hedeflendiğini vurgulayan Onar, proje ile Avrupalıların sakladığı noktaların gün yüzüne çıkacağını ve tarihe ışık tutacak önemli verilerin ortaya çıkmasını beklediklerini ifade etti.